Apps er blevet en fast del af rigtig mange danskeres hverdag. Vi har alle utallige apps på vores smartphones, og de tjener alle forskellige formål; sociale medier og kommunikationsapps, mobilbank, MitID, e-boks, spil, shopping osv.
Alle apps indsamler i større eller mindre grad forskellige brugerdata, som altså er blevet en værdifuld ressource. Derfor er det også blevet et attraktivt mål for hackere – og derfor gennemgår vi de vigtigste sikkerhedsmæssige overvejelser og metoder til at beskytte brugerdata i din app.
Hvorfor er app-sikkerhed vigtig?
Som skrevet ovenfor er apps blevet et interessant og attraktivt mål for hackere. Derfor er app-sikkerhed også blevet et meget vigtigt emne. App-sikkerhed handler om at beskytte dine brugeres personlige oplysninger mod uautoriseret adgang, hacking, og andre former for cyberangreb.
Udover det åbenlyse etiske ansvar, du som udvikler har over for dine brugere, kan et sikkerhedsbrud have alvorlige konsekvenser for dit omdømme, samt medføre juridiske sanktioner, især i lyset af lovgivning som GDPR.
Nogle af de mest almindelige trusler mod apps inkluderer:
- Dataudvinding: Uautoriseret adgang til og udnyttelse af brugerdata.
- Man-in-the-Middle-angreb (MitM): Aflytning og manipulation af data, mens de transmitteres mellem en bruger og en server.
- Malware: Skadelig software, der infiltrerer en app og kompromitterer dens funktion eller stjæler data.
- Phishing: Angreb, hvor brugere narres til at oplyse deres personlige oplysninger gennem falske app-funktioner eller notifikationer.
Sikkerhedsmæssige overvejelser
Hvis du allerede har en app eller planlægger at få udviklet en app, er der nogle sikkerhedsmæssige overvejelser, som du bør foretage. For at beskytte dine brugeres data bør du integrere sikkerhed i alle faser af udviklingsprocessen – fra design til implementering og løbende vedligeholdelse.
1. Data encryption
Kryptering er en grundlæggende sikkerhedsforanstaltning, der sikrer, at data forbliver ulæselige for uautoriserede parter. Krypter altid sensitive brugerdata, både når de gemmes på enhedens lager (data at rest) og når de sendes over netværk (data in transit).
- SSL/TLS-certifikater bør bruges til at beskytte data under overførsel mellem appen og serveren.
- AES (Advanced Encryption Standard) er en af de mest anvendte metoder til at kryptere data, der opbevares på enhedens lager.
2. Sikker brugergodkendelse
Sikre metoder til brugergodkendelse er essentielle for at forhindre uautoriseret adgang til appen. Overvej derfor at implementere følgende:
- Multi-faktor autentificering (MFA): Kombiner noget, brugeren ved (som en adgangskode) med noget, de har (som en SMS-kode) for at øge sikkerheden.
- Token-baseret autentificering: Brug tokens (som JSON Web Tokens – JWT) i stedet for adgangskoder til sessionhåndtering, hvilket gør det sværere for hackere at stjæle login-informationer.
3. Sikker Kodning
Selvom kryptering og godkendelse er afgørende, starter sikkerhed med selve koden. Følgende sikkerhedsprincipper bør være indarbejdet i udviklingsprocessen:
- Input validering: Validér og filtrér alle former for brugerinput for at beskytte mod SQL-injection, cross-site scripting (XSS) og andre angreb, der udnytter svagheder i inputfelter.
- Sikker API-brug: Sørg for, at alle API-kald er sikre, og at de bruger krypterede kanaler til dataoverførsel.
4. Sikker opbevaring af data
Opbevaring af brugerdata skal ske med høj sikkerhed, især når det drejer sig om følsomme oplysninger som adgangskoder eller betalingsoplysninger.
- Brug af sikre, betroede servere: Opbevar data på servere, der er beskyttet med opdaterede sikkerhedsforanstaltninger, og sørg for regelmæssige sikkerhedskopier.
- Tokenisering: Dette er en metode, hvor følsomme data erstattes med en token, som kan bruges til at sikre data uden at lagre dem i deres oprindelige form.
5. Regelmæssig sikkerhedstestning
Sikkerhed er en løbende proces. Derfor er det nødvendigt at foretage regelmæssige sikkerhedstest og opdateringer for at identificere og afhjælpe nye trusler.
- Penetrationstests: Disse tests hjælper med at finde og rette svagheder i din apps sikkerhed.
- Automatiserede sikkerhedsscanninger: Brug værktøjer til at overvåge og teste din app for kendte sikkerhedsproblemer.
Få styr på app-sikkerheden
Der er ingen tvivl om, at vi oplever en stigende digital afhængighed, og derfor er det også vigtigere end nogensinde at beskytte brugerdata gennem robust app-sikkerhed. Sørg derfor for at implementere sikkerhedsforanstaltninger som kryptering, sikker brugergodkendelse og regelmæssig sikkerhedstestning. Dette kan være med til at sikre, at dine brugeres data forbliver beskyttet mod trusler. Husk også at overholdelse af lovgivning som GDPR er ligeledes essentiel for at undgå juridiske sanktioner og bevare brugernes tillid.
Ved at tage app-sikkerhed alvorligt kan du beskytte dine brugere og dit brand mod alvorlige konsekvenser og samtidig skabe en mere sikker digital fremtid.