Stress er en betegnelse for en belastningstilstand, som både er psykisk og fysisk. Stresstilstanden er oprindelig en biologisk mekanisme skabt til at klare højt pres i kort tid. Befinder man sig i stresstilstanden i for lang tid ad gangen, påvirkes kroppen negativt og leder til stresssymptomer og sygemelding fordi der sker skade på både psyken og kroppens fysik.
Mængden af mennesker som i dag er nødt til at bukke under for stress, er større end nogensinde før. Årsagerne til stress kan være mange, og det er ikke altid at man opfatter det før det er for sent.
Økonomiske besværligheder kan være årsag til stress
Er du opmærksom på at penge ofte er rod til en lang række bekymringer? Står du økonomisk ustabilt kan det være af stor gavn for dig at få styr på økonomien. Med sider som jubii.dk/tjenester/laan/kviklaaan/ kan du blive hjulpet godt på vej. Hvis du har lån, kan det være en god idé at undersøge dem nærmere for at se som de kan tilpasses bedre. Derudover kan du snakke med banken om hvilke løsninger der økonomisk set kan skabe mere balance i din hverdag.
Stress er en gammel overlevelsesmekanisme
Undersøgelser viser at stress angiveligt er årsag til 1,5 million sygefraværsdage om året, udover dem som skyldes almindelig sygdom. Vidste du at stress er en mekanisme i kroppen der biologisk set er udviklet til at udholde højt pres under lave ressourcer i kort tid ad gangen.
Tilbage i tiden er dette udviklet som en overlevelsesmekanisme, der gør det muligt for mennesker at overleve hvis de fx er nødt til at flygte hurtigt, skaffe mad og vand på trods af tørst og sult, og være vågen på trods af søvnmangel. I naturen udløses stressmekanismen og gør mennesket i stand til at nå til en situation hvor de kan overleve, og man mener at virkningen af stress virker gavnligt i ca. en time før den aftager.
Når vi i dagligdagen udsættes for stress der altså er vedvarende, fungerer stress ikke længere som en overlevelsesmekanisme, men som en tilstand der yder pres på kroppen som den ikke kan holde til og til sige må bukke under for. Derfor er det vigtigt at lytte til symptomer på stress.