At afslutte en bog er ingen nem opgave, og dårligt plot i tredje akt er en af de mest almindelige forfatterskabsfælder. Forhåbentlig kom du med en solid slutning, eller i det mindste et par muligheder, dengang du skitserede din bog! Men det forhindrer dig ikke i en anden slutningsrelateret fare: at skynde dig igennem slutningen.
Faktum er, at selvom du har en god slutning på din bog, vil du være udmattet, når du når dertil. Du vil sikkert bare skubbe det af og være færdig.
Modstå trangen til at gøre det! Ligesom dine læsere fortjener tankevækkende skrivning og konsekvent tempo gennem historien, fortjener de det samme her, selvom det næsten er slut.
På den note, tag dig god tid til slutningen. Igen, ideelt set har du bygget til det hele denne tid; hvis ikke, så overvej, hvordan du kan gå tilbage og tilføje nogle forvarsel. Prøv at slå på et par forskellige slutninger for at se, hvilken der passer bedst. Og hvis du stadig er rådvild, så se, hvad andre siger om, hvordan din bog skal ende (hvilket passer perfekt til vores næste tip).
Husk mest af alt at tage tilbageslag i opløbet og ikke lade dem få dig ned. Hvor plat det end kan lyde, er det sandt: det eneste, der kan forhindre dig i at skrive en bog, er, hvis du, ja, holder op med at skrive. Så bevar roen og fortsæt – hver dag bringer nye muligheder, og du vil komme igennem dette.
Rediger og revider dit manuskript
Du kan skrive hele dagen, hele natten, af hjertens lyst… men hvis ingen andre kan lide det, du har skrevet, kan du i stedet ende med at blive knust. Derfor er det afgørende at anmode om feedback på din bog, begyndende tidligt og fra så mange kilder som muligt.
Begynd med at bede dine venner og forfatterkolleger om at læse nogle få kapitler ad gangen. Anvend dog deres forslag ikke kun på disse kapitler, men hvor det er relevant. For eksempel, hvis en af dine venner siger, “[Karakter A] opfører sig mærkeligt i denne scene”, skal du være ekstra opmærksom på den karakter for at sikre, at du ikke har misrepræsenteret dem andre steder.
Når din bog er færdig, er du klar til noget mere intensiv feedback. Overvej at få en beta-læser til at gennemgå hele din bog og komme med deres tanker. Du kan eventuelt hyre en redaktør til at give dig professionel feedback. (Find ud af om de forskellige typer redigering, og hvilken type din bog muligvis har brug for, i dette indlæg.)
Endelig lyder det måske indlysende, men vi siger det alligevel til alle jer stædige forfattere derude: feedback er nytteløst, hvis du ikke faktisk lytter til det. Adskil dig selv fra dit ego og tag ikke noget personligt, for ingen ønsker at fornærme dig – de prøver bare at hjælpe.
Udgiv din bog
Du har endelig holdt ud til det sidste: brainstormet, skitseret og skrevet et første udkast, som du har redigeret meget (baseret på feedback, selvfølgelig). Din bog har taget sin endelige form, og du kunne ikke være stoltere. Så hvad kommer dernæst?
Nå, hvis du har taget vores råd om catering til dine mållæsere, kan du lige så godt give publicering et skud! Vi har en komplet guide til udgivelse lige her – og hvis du tænker på traditionel udgivelse, så læs denne artikel for at beslutte, hvad der er det rigtige for dig.
Få hjælp fra professionelle forlag
Udgivelse er naturligvis en anden streng proces. Men hvis du er nået så langt for at finde ud af, hvordan du skriver en bog, kan du stort set gøre alt! Invester i fantastisk omslagsdesign, læs mere om markedsføring, eller begynd at skrive et uimodståeligt forespørgselsbrev, der vil give dig et tilbud.
Uanset hvilken vej du tager, vil én ting forblive sand: du har skrevet en bog, og det er en utrolig præstation. Velkommen til de 0,1 % – og må den næste bog, du skriver, blive endnu større end den første.