Sådan optimerer du din læring

Oplever du også at nogle i klassen bare lære hurtigere end dig? Føler du at andre besidder klæbehjerne, mens du har problemer hver gang du skal lære noget nyt? Det er ikke nødvendigvis fordi du er bagud i dine læringsprocesser. Der er en masse forskellige måder at lære på. Ikke alle lære ens, så derfor har jeg sammensat en lille guide, herunder, til hvordan du kan optimere din læring – eller blot nye metoder til at optimere din indlæringsproces.

Skriv noter

Hvis du føler, at du hænger bagud i klassen, så kan dette være et godt tip. Rigtig mange stresser omkring det at skulle skrive noter, fordi der bliver sagt så meget mens du er ved at færdiggøre en sætning. Derfor lytter mange blot til læreren. Dog husker du bedre, hvis du også skriver ned – i hånden. Din hjerne skal nemlig genskabe det du har hørt og derved lagres det i din hukommelse. Hertil kan du øve dig i at tage korte og præcise noter. Det gælder også når du læser. Udskriv dine sider og sørg for at have fyldt op af blækpatroner så farverne er skarpe, så du kan fokuserer bedre på det du får læst.

Learn by doing

Du kender “ordsproget”, men praktiserer du det egentligt i dit studie? Mange forbinder det med praktisk arbejde – det skal lige demonstreres et par gange og så er den i vinkel. Dog kan dette virke i dit studie også. Det er ofte derfor I får udleveret konkrete cases, som I skal arbejde ud fra. Brug din studiegruppe mere aktivt. Aftal, at I holder et mindre møde flere gange om ugen, hvor I gennemgår de nye teorier sammen, således du skal genfortælle det lærte. Kan du selv genfortælle, og des flere gange du gør det – ja, så har du lært det ved at kunne praktisere det.

Fysikken som forudsætning

Din sundhed er vigtigere for din læring end du regner med. Derfor skal du sørge for at få nok søvn, få drukket godt med vand og få spist en masse mad – der er energi og næring i. Gør du ikke dette, er din krop ikke i topform og din hjerne arbejder altså mere på at holde dig i gang, end at optage ny viden med mere. Det er derudover bevis, at hvis du fx hører noget musik du kan lide inden en eksamen, så er du mere oplagt og klar i hjernen til at yde – netop fordi du har fået udløst glædes stof i hjernen og derigennem også mere adrenalin.

Herfra er der kun at ønske dig held og lykke!